Cautati in acest blog

marți, 5 iulie 2011

Retete proprii 4 - Supa de praz cu cartofi

Toate produsele utilizate sunt ecologice.
Aceasta este o reteta tipica spaniola, peste care mi-am pus amprenta si eu intr-o oarecare masura. Este foarte sanatoasa pentru ca inlatura toxinele din corp prin eliminarea unei mari cantitati de urina, imediat dupa consumarea ei.

Ingrediente pentru 4, 8 persoane:

- praz - o legatura sau 2, 3 bucati mai mari
- ceapa verde sau uscata, rosie sau alba - 2 mari sau 3 mai mici
- cartofi - 3, 4 mari sau 5, 6 mici
- orez alb - un  pumn
- morcovi - 4, 5
- pastai verzi - un pumn mai mic
- telina (frunza si tulpina)
- ulei de masline
- sare sau miso de soia cu orz sau orez  aici link

Se pune apa la fiert intr-o oala de marrime potrivita si cand se apropie de fierbere se adauga prazul taiat felii, ceapa taiat marunt, morcovii taiati rondele si pastaile taiate pe lat in forma dretunghiulara. Cand acestea s-au fiert pe jumatate, se adauga cartofii, iar spre final orezul, rumenit in prealabil intr-o tigaie cu putin ulei de masline, tulpina de telina taiata marunt si frunzele de telina maruntite. La final patrunjelul, ca de obicei si, daca nu ati adaugat deja sare, miso de soia. Acesta se pune la sfarsit. Mai intai se toarna putina supa intr-o canita, se adauga miso si se omogenizeaza cu lingura, apoi se adauga la farfurie, niciodata la cratita, deoarece miso-ul isi pierde calitatile bioactive prin incalzire sau fierbere.



Pofta buna!

Retete proprii 3 - 4 feluri de orez cu legume

Toate produsele utilizate sunt biologice.

Ingrediente pentru 2, 4 persoane:

- 4 feluri de orez 200 g (daca nu gasiti acest produs, adica o punga cu 4 feluri de orez amestecate si aduse la acelasi punct de coacere,  pe piata, puteti sa combinati cateva tipuri de orez la alegere, fierbandu-le in recipiente diferite - orezul salbatic cu bobul negru si alungit ar fi bine sa fie unul dintre ele)
- hrisca (in prima reteta aveti link catre acest produs) - un  pumn (puteti folosi orice tip de cereal in locul acestui produs sau in combinatie cu acesta: ovaz, orz, chiar mei, grau, quiona, etc.)
- linte rosie (in prima reteta aveti link catre acest produs) - un pumn (puteti folosi linte normala dar aceasta necesita mai mult timp de fierbere)
- morcovi - 6, 7 bucati
- pastai verzi - un pumn destul de voluminos
- dovlecel - 1, 2 bucati
- dovleac jumatate sau un sfer de dovleac depinzand de marime, cu coaja cu tot
- usturoi - 6, 7 catei
- sos de rosii (la borcan sau pregatit intr-o tigaie cu ulei, ceapa si rosii cu sare) - 200 g
- ulei de masline
- patrunjel
- sare
- o lingurita de piure de umeboshi sau un fruct de umeboshi (in prima reteta aveti link catre acest produs) - se poate folosi sos de soia in locul lui

Se fierb separat toate cerealele si leguminoasele, apoi se amesteca si se adauga patrunjel, umeboshi sau sosul de soia, amestecand cu o lingura de lemn (incercati sa folositi mereu ustensile de lemn, portelan sau metal - niciodata plastic) pana se omogenizeaza. Intr-o tigaie mai mare se calesc in ulei de masline morcovii  si pastaile taiate in fasii subtiri, pe lung, cu putina sare si cativa catei de usturoi taiati in 4 (acestia se adauga spre final). In alta tigaie se calesc dovleacul taiat in bucatele mici cu putina sare, apoi se acopera si se da la foc mic. Mai tarziu se adauga dovleceii taiati in fasii subtiri, pe lung, cativa catei de usturoi taiati in 4, apoi sosul de rosii si putin patrunjel. Se acopera iarasi si se pastreaza focul mic. Se da forma cerealelor cu o canita sau un pahar sau cu lingura, apoi se aseaza legumele in platou dupa imaginatia fiecaruia. Aici va las cateva poze: